Tisková zpráva k výstavě
maleb Zbyška Siona

Podzim na pardubickém Příhrádku prozáří barvy
Galerie města Pardubic 5. 9.-2. 11. 2012 – Nová tvorba Zbyška Siona

Podzimní Příhrádek rozzářily barvy! Srdečně Vás zveme k prohlídce výstavy nejnovější malířské tvorby Zbyška Siona, rodáka z Poličky. Po přehlídce v Praze a komorní výstavě v Brně Vám nyní v Pardubicích představíme dosud nejkompletnější soubor autorovy aktuální tvorby - 38 maleb kombinovanou technikou na sololitu, na nichž malíř pracoval v ústraní svého žižkovského ateliéru po roce 2000.

Spoluzakladatel české informelové malby z počátku šedesátých let vystavoval naposledy před dlouhými šestnácti lety v pražském Rudolfinu. Představení autorova malířského cyklu z nejnovější tvorby proto letos přineslo překvapení v podobě autorovy proměněné palety, sršící intenzivně rozzářenými barvami.

Expresívní barevnost Sionových obrazů kráčí ruku v ruce s tématikou morálních podobenství o současném světě, což je pro autorovu celoživotní tvorbu příznačné. Svá etická poselství nyní posunul k civilizačním otázkám. Barevná změť je pro Siona nástrojem k odhalování biologizujících struktur i neznámých vetřelců na pomezí živých a neživých bytostí. Tradičně autorovu tvorbu doprovázejí sofistikované odkazy na klasická díla evropské literatury a malířství i na aktéry moderní české historie. Sionova tvorba je mnohovrstevnatá malířskou technikou i obsaženou symbolikou a divákovi nabízí postupně odhalovaná tajemství. Přijďte se i Vy projít lesem české moderní malby konfrontované se skrytými významy vrstevnatosti času, jste srdečně zváni!

Poznámka pro novináře:
pokud potřebujete bližší informace o výstavě, případně fotografie v tiskové kvalitě, prosím kontaktujte manažerku galerie, viz
kontakty.

Fotka 8

Fotka 7

Fotka 6

Fotka 5

Fotka 4

Fotka 3

galerie města pardubic

Příhrádek 5, 53116 Pardubice
T: + 420 730 524 909
E: info@gmpardubice.cz

otevírací doba:
úterý–neděle 10–18 hodin

VSTUPNÉ ZDARMA

WIFI PŘIPOJENÍ ZDARMA

FOTOGRAFOVÁNÍ POVOLENO

Novinky

úterý 9. října v 19:00 zahájíme novou výstavu zaměřující se na současnou českou koláž. Kurátorsky ji pro GAMPU připravila Alena Bartková. Srdečně Vás zveme na její vernisáž!

Nezapomínáme na školy. Bez galerijních animací pro všechny věkové kategorie si už Gampu nedokážeme ani představit.

K výstavě Bez práce nejsou koláže jsme pro Vás připravili jako vždy řadu doprovodných programů. Nechte se zlákat na některý anebo všechny z nich.

Máme radost! Z celkem 16 kurátorských projektů přihlášených do našeho výběrového řízení vybrala odborná komise dvě výstavy, které se stanou součástí výstavního programu roku 2019 a vytvoří tak základ pro celoroční dramaturgický plán. Více informací zde.

Od 1. ledna 2018 přechází Galerie města Pardubic pod novou příspěvkovou organizaci Centrum pro otevřenou kulturu, jejíž zřizovatelem je statutární město Pardubice.

NAŠI PARTNEŘI